Ministerstwo o obniżeniu norm NDP/MRL dla substancji czynnej acetamipryd
Ministerstwo rolnictwa także poinformowało o zmianie norm NDP/MRL dla acetamiprydu. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) z dnia 29.01.2025 r. (2025/158) od 19 sierpnia 2025 r. zmianie ulegną najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd w 38 produktach mających istotne znaczenie dla polskiego rolnictwa.

- Na ryzyko powstania przekroczeń szczególną uwagę należy zwrócić przy uprawach porzeczek, sałat, endywii o liściach szerokich, szpinaku i boćwiny, dla których najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd od 19 sierpnia 2025 r. zostaną obniżone do poziomu oznaczalności (0,01 mg/kg) - poinformowało ministerstwo rolnictwa.
Poniżej szczegółowy wykaz poziomów NDP/MRL przed i po wprowadzonej zmianie:
Uprawa |
Obecnie obowiązujący NDP/MRL (mg/kg) |
NDP/MRL (mg/kg) po zmianie |
Jabłoń i grusza |
0,4 |
0,07 |
Czereśnia |
1,5 |
0,8 |
Morela |
0,8 |
0,08 |
Brzoskwinia |
0,2 |
0,08 |
Porzeczki |
2,0 |
0,01* |
Agrest |
2,0 |
0,7 |
Borówka wysoka |
2,0 |
0,7 |
Malina |
2,0 |
0,6 |
Winogrona |
0,5 |
0,08 |
Sałata |
1,5 |
0,01* |
Pomidor |
0,5 |
0,06 |
Ogórek |
0,3 |
0,05 |
Kapusta głowiasta |
0,4 |
0,03 |
Endywia |
0,4 |
0,01* |
Szpinak |
0,6 |
0,01* |
Boćwina |
0,6 |
0,01* |
*- wskazuje granice oznaczalności.
Obniżenie NDP powoduje, że plony z tych upraw, zawierające przekroczenia przedstawionych powyżej wartości, nie będą mogły być oferowane do sprzedaży w Polsce oraz w pozostałych państwach członkowskich UE, tak w formie świeżej jak i w postaci mrożonek.
0 komentarze