premium information banner
Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2025-06-13

Zielone Pola z firmą Osadkowski rozpoczęte

Udostępnij ten artykuł

Ciepła zima, wiosenne przymrozki, susza już od początku wegetacji. To tylko niektóre z problemów, z którymi mierzą się polskie gospodarstwa rolne. Jak przedstawia się sytuacja w zbożach i rzepaku przed jesiennymi zasiewami? Jaką rolę odgrywają biologiczne innowacje w strategii ochrony i nawożenia roślin? Rekomendacje na sezon 2025/26 przedstawili eksperci firm Osadkowski i AgroBiotics podczas pierwszego, z cyklu Zielone Pola, spotkania z klientami oraz dziennikarzami.

image

Rzepak nie traci na znaczeniu

Od kilku już lat areał rzepaku jest na dość ustabilizowanym poziomie (ok. 1 miliona ha obsianych przez gospodarstwa).

Jak mówił Aleksander Wysocki, dyrektor Działu Nasion Osadkowski:

zakładamy, że rolnicy w tym roku obsieją podobny areał, mogą być wahania 3-5% w górę lub w dół. Jesteśmy po rozmowach z naszymi dostawcami i wiemy, że ceny materiału siewnego, na ten sezon, powinny zostać utrzymane. Nowe produkty mogą być 2-5% droższe w stosunku do ubiegłego roku, natomiast podobne korekty cenowe w dół będą na starsze odmiany. Na ten moment jednak ciężko podać konkretne wartości.

Wysocki podkreślał również, że rynek nasion, jeśli chodzi o ilość materiału siewnego, wygląda na chwilę obecną stabilnie. Nie ma informacji, by jakaś odmiana była w deficycie.

Na zdjęciu: Aleksander Wysocki

Nowość - LID Hello, jako przełom na słabszych stanowiskach

Odmiana ta jest po dwóch latach badań rejestrowych COBORU (2023 i 2024). Osiągnęła bardzo dobre wyniki plonowania w dwuleciu – jest numerem 2. Została zarejestrowana w tym roku, posiada wszystkie, najważniejsze cechy będące rynkowym standardem dla odmian mieszańcowych:

świetny pakiet zdrowotnościowy: odporność na wirusa żółtaczki rzepy oraz obecności genu RLM7, twarde łuszczyny, bardzo wysoki potencjał plonowania na wszystkich stanowiskach glebowych. W cyklu badań rejestrowych zdecydowanie wyróżniała się na stanowiskach o niskim potencjale plonowania, na których plon z 1 ha dochodził nawet do ok. 1,5 t zbioru więcej, niż średnia z lokalizacji.

Podczas cyklu Zielone Pola firma Osadkowski prezentuje również inne odmiany. Są to m.in.: mieszańcowa LG Aphrodite F1 (nr 1 w plonie nasion w badaniach PDO COBORU 2023) oraz populacyjna Kuba zarejestrowana z najwyższym wynikiem plonowania wśród odmian liniowych w 2023 r., odporna na wyleganie, o wysokim zaolejeniu nasion. Od zeszłego roku Kuba jest odmianą wzorcową w COBORU. Więcej informacji o nich i innych znajduje się na portalu Osadkowski.pl

Zboża ozime – odporność wirusowa odmian zyskuje na znaczeniu

Areał zbóż ozimych jest także na stabilnym poziomie. Pszenica ozima (2 miliony 200 tysięcy ha), pszenżyto ozime 1 milion 100 tysięcy ha, żyto ozime 650 tysięcy ha, jęczmień ozimy (420 tysięcy ha). Uprawa jęczmienia ozimego w ostatnich lata wzrosła, aż o 18%. Powodem jest zmieniający się klimat. To z kolei (ciepłe jesień i zima) niestety sprzyja rozwojowi szkodników. Szczególnie mszyc, które są wektorem dla groźnych wirusów. Hodowcy w odpowiedzi na większą presję chorób zbóż ozimych intensyfikują prace nad odmianami z wyższą, wirusową odpornością.

Robert Jakielaszek, menadżer produktu Działu Nasion Osadkowski na sezon 2025/26 wśród polecanych odmian pszenicy ozimej wymienia:

KWS Bright (odmiana chlebowa, zapewniająca stabilny plon w różnych warunkach klimatyczno-glebowych, idealna do uprawy po trudnych przedplonach zbożowych i kukurydzy na terenie całej Polski), Impresję (odmiana, która skupia w sobie cechy, nad którymi hodowle cały czas pracują tj. zimotrwałość, jakość plonu, zdrowotność oraz stabilność plonu w różnych lokalizacjach), RGT Depot (odmiana znana i sprawdzona, w firmowym portfolio od kilku lat – bardzo wysokie i powtarzalne plonowanie oraz jakość plonu) czy Artimus (odmiana oścista, bardzo wczesna z elitarnymi parametrami jakości plonu).

Na zdjęciu: Robert Jakielaszek

Na uwagę zasługują również inne oziminy. Pszenżyto Metro (nr 1 w odporności na mączniaka, bardzo wysoka odporność na fuzariozę kłosów i pozostałe choroby, wybitnie wysoki plon – potwierdzony w 2023 r. w doświadczeniach PDO COBORU: A1 – 107% wzorca, A2 – 103% wzorca), a także jęczmień ozimy SU Hetti (jedna z najlepiej plonujących odmian jęczmienia ozimego w Polsce w PDO COBORU w latach 2021 i 2022 na obu poziomach agrotechniki - A1 i A2)

Jak podkreślają Robert Jakielaszek oraz Aleksander Wysocki: firma Osadkowski stawia na sprawdzone odmiany, zweryfikowane w badaniach rejestrowych i PDO w COBORU. Podstawą oferty są produkty o wysokich i powtarzalnych plonach w wieloleciu.

Rola biologicznych innowacji w strategii ochrony i nawożenia roślin

Występujące coraz częściej ekstremalne warunki klimatyczne wywołują potrzebę aplikacji rozwiązań zwiększających tolerancje roślin na stres abiotyczny i biotyczny.

Zmienne warunki pogodowe tej wiosny dały się wyraźnie polskim rolnikom we znaki. Warunki były trudne – wahania temperatur i spadki miały wpływ na przekładanie decyzji o wykonaniu konwencjonalnego zabiegu fungicydowego. Jednakże przebieg takiej pogody pozwalał
na aplikację pierwszej dawki azotu.

Stąd powstała sytuacja, w której rośliny były dobrze odżywione azotem, ale nie można było ich chronić.

- W celu budowania odporności zbóż w newralgicznym momencie – koniec krzewienia i początek strzelania w źdźbło – wielu naszych klientów sięgnęło po raz pierwszy, czy też kolejny po Arcton WG. Flagowy produkt firmy AgroBiotics znajdujący się w ofercie Osadkowski. Ten wybór pozwolił nie czekać na temperatury, które pozwolą na zastosowanie konwencjonalnych środków ochrony roślin, budując przy tym biologiczną odporność na choroby – mówił Bartosz Waniorek, dyrektor sprzedaży i marketingu AgroBiotics.

Rolnicy coraz częściej poszukują biologicznych rozwiązań, które pozwalają na efektywne prowadzenie upraw.

Na zdjęciu: Bartosz Waniorek

Lepszy rozwój korzeni, wyższa odporność na suszę

W 2025 roku, po sukcesie preparatu ProBeet WG, AgroBiotics wprowadza do sprzedaży Resisto WG. Jest on przeznaczony do stosowania na plantacjach roślin z rodziny kapustowatych (rzepak ozimy, warzywa kapustne), które są zagrożone żerowaniem śmietki kapuścianej i innych gatunków muchówek z rodzaju Delia. Resisto WG zawiera wyselekcjonowany szczep bakterii RIS ™ należący do rodzaju Bacillus sp. Związki produkowane przez nie, zniechęcają formy dorosłe muchówek do nalotu na plantacje oraz składanie jaj. Resisto WG przyspiesza także procesy regeneracyjne systemu korzeniowego po uszkodzeniach spowodowanych przez te szkodniki.

Jak zaznaczał Waniorek:

- Klienci szukają rozwiązań, które pozwolą zmniejszyć szkodliwość tego żerowania, a tym samym zadbać o uprawy. Zdrowy korzeń, to lepsze pobieranie wody i składników pokarmowych, a także, w przypadku rzepaku ozimego, lepsze: wigor jesienny i zimotrwałość. Resisto WG dołącza do produktów takich, jak BioRace SL, Arcton WG, ProBeet WG, które budują biologiczną odporność roślin na choroby.

Innym produktem, o którym warto wspomnieć jest Convert SL – preparat w nowej odsłonie. Zmianie uległa jego forma użytkowa, od 2025 będzie w formie płynnej. Zmiana formulacji pozwoliła także na udoskonalenie jego składu. Funkcjonalności znane z formy stałej zostały zachowane i jednocześnie wprowadzono nowe. Dzięki temu produkt Convert SL jeszcze lepiej realizuje zadania, do których został opracowany. Więcej szczegółów o produkcie można uzyskać na stronie internetowej agrobiotics.com oraz u Doradców.

Dodaj komentarz



0 komentarze

Sonda

Od 27 maja dozwolony jest import przez Białoruś ziemniaków, jabłek, cebuli, kapusty z „nieprzyjaznych państw”. Czy uważasz, że to szansa dla polskich rolników?

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności