Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2025-04-17

ZSRP: Kursy BHP nie są konieczne dla sadowników!

Udostępnij ten artykuł

Temat obowiązku posiadania certyfikatów BHP przez sadowników nurtuje wiele osób zatrudniających pracowników sezonowych w swoich gospodarstwach. Sprawą zajął się Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej.

image

- Dyskusja wywołana została z dniem wejścia w życie mechanizmu warunkowości społecznej, która polega na uzależnieniu otrzymania pełnego wsparcia w ramach Wspólnej Polityki Rolnej od przestrzegania przepisów prawa pracy i zasad BHP - wyjaśnia ZSRP. - Wystosowaliśmy pismo do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z prośbą o wyjaśnienie tego zagadnienia.

Z pisma, które w odpowiedzi przyszło do Związku wynika, że kursy BHP obowiązkowe dla sadowników zatrudniających pracowników sezonowych na podstawie:

  • umowy o pomocy przy zbiorach
  • umowy zlecenia
  • umowy o dzieło

Ministerstwo w odpowiedzi przypomniało, że warunkowość społeczna dotyczy rolników, którzy już obecnie podlegają kontrolom Państwowej Inspekcji Pracy, ponieważ są:

1) pracodawcami albo

2) nie będąc pracodawcami są: przedsiębiorcami albo innymi jednostkami organizacyjnymi, o których mowa w art. 13 pkt 1 ustawy o Państwowej Inspekcji Pracy.

- Inspekcja ma prawo kontrolować podmioty zatrudniające pracowników, czyli zgodnie z Kodeksem pracy - osoby zatrudnione na podstawie: umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania lub spółdzielczej umowy o pracę. W praktyce, w przypadku przedsiębiorstw rolnych, będzie to zazwyczaj umowa o pracę - wyjaśnia ministerstwo. - Kontrole warunkowości społecznej nie obejmą osób/podmiotów, które nie podlegały dotychczas kontroli PIP, w tym zwłaszcza zatrudniających wyłącznie pracowników sezonowych (pracowników przy zbiorach).

W związku z wdrożeniem mechanizmu warunkowości społecznej nie uległy zmianie wymogi z zakresu BHP oraz obowiązki wynikające z umowy o pomocy przy zbiorach.

źródło: ZSRP

Dodaj komentarz



0 komentarze

Sonda

Od 27 maja dozwolony jest import przez Białoruś ziemniaków, jabłek, cebuli, kapusty z „nieprzyjaznych państw”. Czy uważasz, że to szansa dla polskich rolników?

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności